#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti:102 - Ölümcül Kimlikler - Amin Maalouf

12 Kasım 2012 Pazartesi

Okudum Bitti:102 - Ölümcül Kimlikler - Amin Maalouf


                                                            Amin Maalouf ' u daha önce okumamıştım ve okumayı çok istiyordum , deneme türünde kitabı olduğunu görünce denemeden başlamaya karar verdim , yazarı kısmen de olsa tanımak, ilerde daha iyi anlayabilmek için bir fırsat gözüyle bakarım hep bu tarz denemelere. Okuma hedefimi bitirdiğimden mi moral bozukluğumdan mı bilemiyorum, epey yavaşladı okuma hızım, birkaç gündür elimde olan bu ince kitabı bugün bitirebildim. ( Sevimli ayracım Sevgili Selim'in hediyesi, yazısı yakında:)

                                                 Yazar Lübnan'da doğup Fransa'da yaşayan, Hristiyan olan bir Arap.Büyükannesi de Türk.Hatta Moliere'i Arapça'ya ilk çeviren ve 1848'de bir Osmanlı tiyatrosunun sahnesinde oynatan büyük büyük-büyük dayısıymış.
                           Hazır kimliklere değinmişken kendi kimlik karmaşasını da açıklamış yazarımız.Hala epeyce problem olan Kimlik kavramını yüzeysel örnek ve kıyaslarla incelemiş.Dinlerin bile zamanla kendi içerisinde  farkılaştığını,aidiyetlerin bakış açısıyla öncelik değiştirdiğini vurgulamış.Aslında ölümcül olan kimliklerimiz değil, onları ölümcül hale getiren,öteleştiren bizleriz demiş, çok güzel söylemiş.

             Kimliğin ne kadar ölümcül olabileceğini, siyasete bile alet edilebileceğini en iyi bizler biliriz aslında, doğru yanlış herkesin bir fikri olur, hele ki işin ucu siyasete  kayıyorsa.Yazarın ne yazdığından ne anlatmaya çalıştığından ziyade okurun ne anlayacağının ne düşüneceğinin önemli olduğu kitaplardan. Okunmaya değer.

       Arka kapak tanıtımına da bakalım ;

"Bana 'içimin derinliğinde' ne olduğu sorulduğunda, bunda herkesin 'içinin derinliğinde' ağır basan tek bir aidiyetin, bir bakıma 'kişinin derin gerçekliğinin', doğarken ebediyen belirlenen ve artık değişmeyecek olan 'öz'ünün varolduğu inanışı yatıyor; sanki geri kalanın, bütün geri kalanın -özgür insan olarak katettiği yolun, benimsediği inanışların, tercihlerin, kendine özel duygusallığının, yakınlıklarının, sonuçta yaşamının- hiçbir önemi yokmuş gibi."
Kimlik insanın zamanın içindeki incelişinde onu dünyaya bağlayan bir ayna.
Amin Maalouf, Ölümcül Kimlikler'de çok yönlü ve saydam bir sorgulamanın eşiğinde, aynadaki görüntünün tutulabileceğine işaret ediyor.
Ölümcül Kimlikler, dünyanın yeni zamanlarında insanlığın küllerinden kuracağı düzenin temeline konan bilge bir taş.
                Çeviren : Aysel Bora
                 Yapı Kredi Yayınları
                 133 sayfa.
Keyifli okumalar...




17 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir yazardır, bende Çivisi Çıkmış Dünya isimli kitabı var, özellikle Atatürk'ten övgüyle bahsetmesini unutamıyorum. Onun tüm dünyanın ezilen halklarına örnek olduğunu da yazmıştı...yani eller biliyor kıymetini de bizim hainler bilmiyor...iyi okumalar canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ablacığım , not aldım Çivisi Çıkmış Dünya'yı.Haklısın malesef.

      Sil
  2. Bazen okuma hızı düşer, hepimizin başına geliyor. Sen sıkı bir kitap kurdusun:) Yakında yine hızını kazanırsın:)
    Sevgilerimle canım ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tatlım, Ayışığı Kedisi'ni hemen bitmesin diye azar azar okuyorum, annem bitirmek üzere, çok sıcak,çok samimi dedi:)

      Sil
    2. Sevgili anneciğine teşekkürlerimi ve saygılarımı ilet lütfen:)

      Sil
  3. Okuma hızınızın düşmüş haline bile hayranım. Sürekli okuma hali, kitap okumayı sevmeme rağmen yapamıyorum. Bende bu aralar hiç havamda değilim. O yüzden kafa yorulacak kitaplar yerine roman okumayı tercih ediyorum. Yazarın övgüsünü çok duyduğum için bir heves yüzüncü ad'ı okumuştum .Kitap sürükleyici idi ama yüzüncü ad hakkında bilgi alacağımı düşündüğümden mi ne sonunu yalın buldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapta da öyle dişe dokunur bir çözüm önerisi sunmamış,ama tanışma kitabı olarak seçmiştim,pişman olmadım, Teşekkürler, havamızda olduğumuz günlere :)

      Sil
  4. Son yayınlanan hariç tüm kitaplarını bir solukta okuduğum yazardır.Diğerlerini de okumanı öneririm ki zaten bir kere tanışan bırakamıyor Amin Maalouf'u ..

    YanıtlaSil
  5. Çok çok sevdiğim bir yazardır. Özellikle Yüzüncü Ad kitabını acaip tavsiye ediyorum.. Benim de aşağı yukarı tüm kitaplarını çok severek okuduğum bir yazar. Doğu'dan Uzakta çıktı. Daha almadım. Hemen alıp okumak istiyorum. Ben de okuyan a katılıyorum. Sen maşallah hasta zamanlarında bile güzel okuyorsun. Allah azaltmasın arkadaşım..
    Benim bloğumda kitapambarı.com sitesinin özel benim ve arkadaşlarım için yaptığı bir indirim var. Eğer ilgini çekerse kitap almayı düşünüyorsan bir bak derim arkadaşım..
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, son alışverişimden sonra 2013 şubata kadar kitap almama kararı aldım, stok eritmem lazım,birikti epeyce okunanlar,ama dayanamazsam bakarım, ya da almak isteyen olursa yönlendiririm:)

      Sil
  6. amin maalouftan sadece çivisi çıkmış dünyayı pek sevememiştim, tarihi romanların üzerine pek iyi gitmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kitabımdı bu umarım ben de yakında fikir yürütecek kadar ok kitabını okurum.

      Sil
  7. mim alarmı =) http://www.kontesce.blogspot.com/2012/11/mimlendim-3.html

    YanıtlaSil
  8. benimde çok sevdiğim bir yazardır Amin, lise yıllarında Doğunun limanları isimli bir kitabını okumuştum, sonlara doğru yemek yerken bile okuyordum o derece heyecanlıydı :)
    halaa elimin altında durur kitap :)

    YanıtlaSil