#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti :98 - Aşk Zamanı -Necib Mahfuz

28 Ekim 2012 Pazar

Okudum Bitti :98 - Aşk Zamanı -Necib Mahfuz


Yine annemin çok sevdiği ,okumak için çok geç kaldığım yazarlardan biri daha ve hemen favori yazarlarım arasına girdi. Bu okuduğum ilk kitabı ve ne mutlu ki bir sürü kitabı daha var.

Kitabımız Zengin bir dul olan Ain Hanımın el bebek gül bebek büyüttüğü oğluyla (İzzet) ilişkileriyle başlıyor,İzzet'in okulda en iyi arkadaşını ve hayatının aşkını bulmasıyla devam ediyor.İzzet'in hayat penceresinden farklı kuşakların bakış açısını,dönemin insanlarının kadına,sanata,kısmen de olsa siyasete bakışına ayna tutuyor.
           Çok fazla detay okumayı sevmediğim için sizlere de aynı şeyi yaşatmayacağım.Çok çok beğendim.Tavsiye ederim, benim gibi Necib Mahfuz'la tanışmayanınız varsa bu kitap iyi bir başlangıç olacaktır. Sade,kolay okunan ama çok derin bir kitap.İzzet'in çoukluğundan,yaşlılığına kadar olan hayat hikayesi hızlı bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçecek .

Yazar 1988 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış,ama almaya gitmemiş :) Daha önce Kendine Ait Bir Oda yazımda da dediğim gibi Kırmızı Kedi Yayınevi'ni çok çok sevdim.


Arka kapak yazısı kitabı çok güzel özetlemiş aslında;


 
Yirminci yüzyılın ilk yarısında, Kahire; varlıklı, dul bir kadın: Ain hanım. Şımartarak büyüttüğü oğlu İzzet, arkadaşı Hamdun, ikisinin de âşık olduğu güzel Bedriye ve bahtsız Seyyide; bütün bir mahalle ve o mahallede Mısır’ın saklı yüzü. Necip Mahfuz, Aşk Zamanı’nda okurunu umutsuz bir aşkın çevresinde ördüğü entrikalara, yeraltı örgütlerine, örtünmeye mahkûm kadınların cesaretle adım attığı tiyatro ve gösteri dünyasına götürüyor. Gerçekleşmeyecek hayallerin peşinde koşan, yolunu tesadüflerle ören ve kendi tercihi olan yalnızlığın içinde avunmaya çalışan amaçsız ve hedefsiz İzzet, en yakınlarının kaderini değiştirecek adımı attığında bu seçimin yalnız onlara değil kendine de ihanet olduğunu çok sonra anlayacaktır.

Kulüpteki odasına kapanıp hayatını gözden geçirmeye başladı. İlk kez değildi, ancak duyguları altüst olmuştu. Önceleri boşluktan bunalırdı, fakat sonra o boşluğu inanmadığı bir işle doldurmuştu. Doldurmamış mıydı? Oysa İzzet ne tiyatro adamıydı ne de gece kulübü ona göreydi. “Ömrümde yaptığım işler bir şeylerden, arzuladığım şeylerden ya da intikam duygularından kaçış oldu hep,” diye geçiyordu zihninden. “Beni yoldan ilk çıkaran annemdi, tamamen iyi niyetle hareket etmişti oysa. Böyle şeyleri anlama ya da sindirme yeteneğinden yoksunum. Tek istediğim biraz huzur. Kendimle barışık olmaya ihtiyacım var.”
.


Hepimize keyifli okumalar...


16 yorum:

  1. Okumayı çook özledim, çok şükür yerleştik sayılır artık. Kitaplarımla ve sizlerin bloglarıyla buluşmama az kaldı:) Listendeki kitaplardan sadece üçünü okumuştum: POE, Beyoğlu Rapsodisi ve Eylül. Hepsini de pek sevmiştim.
    Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım, özlettin kendini, çok şükür, dönüşün muhteşem olsun:) Kocaman sevgiler.Kitabın hayırlı olsun tatlım, en kısa zamanda okuyacağım.

      Sil
  2. Necib Mahfuz hiç okumadım ama okumayı düşündüğüm bir yazar.

    YanıtlaSil
  3. Bu kitap benim de Necib Mahfuz'dan okuduğum ilk kitaptı ve çok sevmiştim. Başka bir kitabını alıp okumak da kısmet olmadı. Sana da uyarsa, bu yazarın ikinci olarak hangi kitabını okuyacağımızı birlikte secip ayni dönemde okuyalım mı? Ilk kitap hakkındaki yorumlarimiz çok benzer olunca ikinci kitapta da benzeşir miyiz diye merak ettim de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi olur, çok memnun olurum.Aklında belirli kitapları var mı ? Varsa seçeceklerinden birini okuyalım.Kahire Üçlemesi'nden önce başka kitaplarını okumayı planlıyordum ben:)

      Sil
  4. çekilişim var bekliyorumm :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben de çekilişime beklerim:)


    http://photoandfashion-diy.blogspot.com/2012/10/cekilisim-vaaaar.html

    YanıtlaSil
  6. Bu kitabı okumadım. Siz tavsiye ettiyseniz okumalıyım diyorum ama ne zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler fikirlerime önem verdiğiniz için, ben de sizin gibi birkaç arkadaşımın fikirlerine değer verip,notlar alıyorum,bu yüzden okunacaklar listem de alınacaklar listem de hiç bitmiyor:)

      Sil
  7. Hiçbir kitabını okumadım necib Mahfuz'un ama çok güzel anlatmışsın, oldukça merak ettim. Listendeki hiçbir kitabı da okumamışım ben yaaa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okumadığım ve okumadığım için üzüldüğüm o kadar çok kitapa var ki ...

      Sil
  8. CANIM NE TESADÜF
    BENDE DÜN BU KİTABI ALDIM ŞEKER SOKAĞINI BULAMADIM
    ZATEN 3LEME OLDUĞU İÇİNDE TEDİRGİNDİM
    AŞK ZAMANI NI ALDIM
    SENDE BAŞLANGIÇ İÇİN İYİ DİYORSUN SEVİNDİM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben severek okudum , umarım sen de beğenirsin ablacığım. Üçlemeyi birkaç kitap sonrasına bırakıyorum ben.

      Sil